Rady Petry Drobné
BMIBTIPY
Za zkratkou BMI z anglického Body mass index (index tělesné hmotnosti) se skrývá hodnota vypočtená podle vzorce: váha v kg dělená výškou v metrech na druhou. V tabulce níže najdete popis vypočítaných hodnot.
BMI tabulka
Výpočet BMI | popis vypočítaných hodnot |
---|---|
do 20 | Podváha je typická pro modelky, je to však stav se zdravotními riziky, proto by se mu zdravý a rozumný člověk měl snažit vyhnout.Pokud pár kilogramů ke své váze přidáte, vaše tělo to jistě přijme s povděkem. |
20 - 25 | Ideální a vyvážený stav vašeho těla pro zdravý život. |
25 - 30 | Mírná nadváha, která lehce zvyšuje zdravotní rizika. K dosažení ideální váhy není potřeba diet, postačuje pravidelný pohyb, rekreační sportování. |
30 - 40 | Obezita značí vysoká zdravotní rizika. Vážně uvažujte o hubnutí, stačí půl kilogramu týdně a za pár měsíců se budete jistě cítit lépe. Vhodná je kombinace změny stravování s častějším pohybem. |
40 a více | Těžká obezita je spojena s velmi vysokými zdravotními riziky, proto byste měli se snížením váhy začít co nejdříve. Vhodná je změna stravovacích návyků a pravidelný pohyb, snižující každý týden vaší váhu o jeden kilogram. |
SUŠENÁ SYROVÁTKA - další komerční lež nebo po ní opravdu zhubnete???
Časté diskuze na téma SUŠENÁ SYROVÁTKA mě vedly napsat tento článek, protože je stále velké procento lidí, kteří se mylně domnívají, že díky užívání tohoto produktu ZHUBNOU.
Já osobně totiž nejsem názoru, že se jedná opravdu o tak zázračný cenově dostupný produkt, pokud se na něho díváme pro JEHO PROSPĚŠNOST Z HLEDISKA NAVÝŠENÍ A PROSPĚŠNOSTI BÍLKOVIN V JÍDELNÍČCÍCH PRAVĚ TĚCH, CO BY RÁDI NĚJAKÉ TO KILO SHODILI.
CO TO VLASTNĚ SYROVÁTKA JE?
V minulosti byla SYROVÁTKA likvidována jako odpad. Rostoucí ekologická zátěž byla jedním z důvodů snahy o její další využívání.
Syrovátka je žlutozelená tekutina, která zbude po sražení mléka. Sušená syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohu.
Syrovátka je vlastně mléčné sérum, které se získává po odstranění kaseinu z mléka.
V praxi to vypadá asi tak, že se mléko úmyslně srazí a vznikne tuhá část kasein, což je v podstatě tvaroh, a tekutá část, které se občas říká mléčné sérum, což je syrovátka.
Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, H, C a E. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek. Dále obsahuje bílkoviny a také laktózu. Proto by si měli alergici a lidé s nesnášenlivostí na laktózu (mléčný cukr) dát pozor na konzumaci syrovátky. Velké množství solí je zase nebezpečné pro lidi, kteří mají potíže s ledvinami.
Já osobně sypu syrovátku do koupele svému synovi, který má citlivou atopickou kůži.
CO SE MŮŽETE DOČÍST NA OBALU?
Mimo jiné to, že "OBSAHUJE MALÉ MNOŽSTVÍ SACHARIDŮ S NÍZKÝM GLYKEMICKÝM INDEXEM, PROTO MŮŽE BÝT SOUČÁSTÍ VYVÁŽENÉ DIETY.
S nízkým glykemickým indexem tak úplně souhlasit nemohu, protože LAKTÓZA je mléčný cukr, tedy je CUKR JEDNODUCHÝ, tedy rychle vstřebatelný, tedy neprospěšný.
Co se týče praktické stránky věci, po vypití tohoto nápoje bych MĚLA STÁLE HLAD, PROTOŽE ŽALUDEK POTŘEBUJE OBJEM JÍDLA A jakýkoliv nápoj sám o sobě pomůže zasytit opravdu jen na VELMI KRÁTKOU DOBU.
S ČÍM ALE ZÁSADNĚ NEMOHU SOUHLASIT JE, ŽE MÁ MALÉ MNOŽSTVÍ SACHARIDŮ!!!!! :-(
Pokud se podíváte výše na NUTRIČNÍ HODNOTY na 100 g výrobku, můžete se dočíst následující údaje:
Celková energie: | 1568 KJ |
Sacharidy | 75,6 g |
Bílkoviny | 12,3 g |
Tuky | 2 g |
Nemusíme ani umět počítat, aby i ten největší matematický laik viděl, že převažující součástí jsou zde SACHARIDY...takže JAKÉPAK "MALÉ MNOŽSTVÍ SACHARIDŮ"?
Pokud si z toho uděláme nápoj, který má ale sám o sobě velmi "nevalnou" chuť, nehledě na to, že se nezasytíme, dostaneme dle množství 200 ml nápoje tyto hodnoty:
Celková energie: | 313 KJ |
Sacharidy | 15,1 g |
Bílkoviny | 2,5 g |
Tuky | 0,4 g |
Z výše uvedeného nám vyplývá, že VZHLEDEM K TOMU, ŽE BY SE JÍDELNÍČEK TĚCH, CO CHTĚJÍ ZHUBNOUT, MĚL SKLÁDAT Z VĚTŠÍHO MNOŽSTVÍ BÍLKOVIN, sami vidíte, že BÍLKOVINY V NÁPOJI NEJSOU PRAKTICKY ŽÁDNÉ, resp. SACHARIDŮ JE TU SLUŠNÉ MNOŽSTVÍ (a to ještě v jednoduché formě).
Pokud srovnáme např. MLÉKO POLOTUČNÉ ve stejném množství 200 ml, dostaneme tyto údaje:
Celková energie: | 382 KJ |
Sacharidy | 9,4 g |
Bílkoviny | 6,4 g |
Tuky | 3 g |
Z údajů o mléce nám vyplývá, že množství sacharidů je zde TÉMĚŘ POLOVIČNÍ MNOŽSTVÍ A BÍLKOVIN MNOŽSTVÍ JE VÍCE, NEŽ DVOJNÁSOBNÉ.
CO NÁM TEDY Z VÝŠE UVEDENÉHO VYPLÝVÁ DÁLE?
Vzhledem k tomu, že nynější populace má VELKÉ ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY S PŘÍJMEM SACHARIDŮ JAKO TAKOVÝCH...tím myslím nedostatek těch KVALITNÍCH - KOMPLEXNÍCH, naproti tomu VYSOKÝ PŘÍJEM TĚCH NEKVALITNÍCH - JEDNODUCHÝCH, lze říci, že z mého pohledu je TENTO NÁPOJ JEDNOZNAČNĚ ŠTÍHLÉ LINII NEPROSPĚŠNÝ...já sama jsem typ, co tuk lehce přibírá a pokud bych nápoj vesele užívala, nízké množství tuku si trvale neudržím.
Tím pádem tento nápoj řadím spíše k nápojům SACHARIDOVÝM, resp. bych ho velmi dobře přirovnala ke "GAINERU" což je SACHARIDOVÝ NÁPOJ, který lze prakticky využít pro SILOVÉ SPORTY HLAVNĚ NA PODPORU A REGENERACI POŠKOZENÉ SVALOVÉ HMOTY PO TĚŽKÉM TRÉNINKU.
SUŠENOU SYROVÁTKU V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEDOPORUČUJI JAKO NÁHRADU VHODNÉ SVAČINY a jako podporu REDUKCE TUKU UŽ VŮBEC NE!!!
Je to dle mého názoru další z KLAMAVÝCH REKLAM NAŠICH VÝROBCŮ A PRODEJCŮ.
Pokud si ale si svá kila nemusíte více hlídat, není důvod sušenou syrovátku z jídelníčku vyloučit...je to spíše otázka chuti.
Své prospěšné účinky má nejen vnitřním, ale i vnějším použitím. Při vnitřním užití pomáhá odvádět toxické látky z organismu, podporuje činnost ledvin, upravuje metabolizmus, zlepšuje látkovou výměnu a účinně napomáhá snižování cholesterolu. Zabraňuje zánětům žaludku a střev, dodává tělu důležité minerály, proto by na ni neměli zapomínat zejména sportovci.
Při vnějším užívání má syrovátka protizánětlivé účinky, proto je vhodná na citlivou pleť. Také je vhodná na každodenní mytí při akné i nespecifických dermatózách, napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje. Reguluje pH, proto se doporučuje jako přísada do koupelí. Při ekzémech a lupence je doporučeno pití i koupele.
-------------------------------------------------------------------------------
SACHARIDOVÉ VLNY
PROTEINY A BÍLKOVINY
Nejčastější mýty a omyly ve výživě
Tučné potraviny nepatří do našeho jídelníčku, čerstvé ovoce a zelenina mají více živin než zmražené či konzervované, zákusky po jídle vedou vždy k nadváze… a další rozšířené bludy.
Někdy jsme na sebe nebo členy naší rodiny příliš přísní, pokud jde o výživu, jindy zase nepřiměřeně benevolentní.
Zde je desítka nejčastějších omylů a mýtů, které mohou být příčinou nevyváženosti naší stravy.
Nedopouštíte se tedy zbytečných omylů? Jaké jsou časté bludy a mýty podle mých zkušeností:
Neexistují potraviny, které by byly špatné jen proto, že jsou tučné, nebo „dobré“ potraviny, jelikož jsou bez tuku. Záleží pouze na tom, v jakém množství je konzumujeme. Tučnějším potravinám (ořechy, avokádo, červená masa, sýry apod.) se nevyhýbejte zcela, ale jezte jich tím méně, čím vyšší množství tuku obsahují. Nevynechávejte je z jídelníčku úplně, protože i tuky jsou nezbytnou živinou, díky níž se hormony a některé vitamíny stávají účinnými. I díky potravinám s tukem je náš jídelníček pestrý a chuťově zajímavý.
2. Mléko je škodlivé
Podle odpůrců (27 %) je mléko a další mléčné výrobky zdrojem mnoha zdravotních komplikací. Na prvním místě uvádějí alergii na mléko, která je v populaci stále častější. Dále zmiňují zvyšování hladiny cholesterolu, k níž údajně mléko vede v souvislosti s přijímáním nasycených živočišných tuků. Tvrdí, že předzvěst arteriosklerózy se objevuje už u zcela malých dětí, které konzumují velké množství mléka. Dalšími neblahými zdravotními dopady mléka má být vyšší frekvence infekčních onemocnění, revmatoidní artritida či snížené IQ u dětí.
ARGUMENTACE PROTI
Lékaři upozorňují, že vápník, jehož jsou mléčné výrobky jeden z nenahraditelných zdrojů, je nezbytný pro pohyb svalů, přenos signálů v nervovém systému, umožňuje srážení krve a je na něm závislý například i pohyb spermií. Kromě toho mléko obsahuje také řadu vitamínů A, D, B12, nebo B1. Mléko také obsahuje selen, který zpomaluje proces stárnutí a přispívá k ochraně imunitního systému. Zakysané výrobky upravují poruchy trávení, chrání před infekcemi nebo třeba zlepšují pleť.
Pití mléka není vhodné ke konzumaci pouze pro osoby s alergií na mléčnou bílkovinu či u osob s nesnášenlivostí mléčného cukru (laktózy).
Obecně platí, že stejně velká porce čistého margarínu a másla obsahuje stejné množství energie. Rozdíl je pouze v tom, že margarín se vyrábí ztužováním rostlinného oleje, který je bez cholesterolu a neobsahuje tolik nasycených mastných kyselin jako máslo. V poslední době se však výrobci margarínů snaží upravovat jejich konzistenci a chuť zašleháváním smetany, mléčných a máselných aromat, aby se margaríny chuťově více podobaly máslu a byly o něco méně tučné (viz tabulka):
Název tuku | Obsah tuku v % | Obsah energie v KJ/100 g |
Planta | 100 | 3780 |
Máslo | 80 | 3030 |
Hera | 80 | 3020 |
Sádlo | 75 | 3000 |
Rama | 75 | 2870 |
Alfa plus | 75 | 2870 |
Vegetol | 75 | 2773 |
Perla v kostce | 70 | 2630 |
Flora | 70 | 2630 |
Perla v kelímku | 40 | 1510 |
Pomazánk.máslo | 35 | 1480 |
4. Balené potraviny na etiketě označené jako netučné nebo se sníženým obsahem tuku mají vždycky menší energetický obsah než jiné potraviny.
U některých potravin se výrobci skutečně snaží odstranit část tukového obsahu. Tím se zhorší chuťové vlastnosti výrobku natolik, že je třeba do výrobků přidat obvykle cukr, resp. škrob. Tak se stává, že výrobek je sice netučný, ale jeho energetický obsah v kcal nebo kJ se odstraněním tuku příliš nezmění, jak si přečteme na etiketě. Typickým příkladem jsou známé americké netučné muffiny, které jsou však velmi sladké. Cukr se také přidává do některých nízkotučných ovocných tvarohů a jogurtů. Proto se rozhodujte vždy podle etikety výrobku a naučte se ji číst!
Jsou-li ovoce nebo zelenina zmrazeny nebo konzervovány za čerstva ihned po sklizni, kdy jsou plné vitaminů, neměl by se tím jejich obsah výrazně snížit. Stává se naopak, že čerstvé ovoce a zelenina „trpí“ již při skladování a dopravě do supermarketu. To má za následek často vyšší ztráty živin než při zmrazování nebo konzervaci.
To je velmi nepřesné tvrzení. Existují velmi tučné druhy ryb jako úhoř, halibut nebo losos, které si v ničem nezadají s obsahem tuku v zadním hovězím mase nebo kuřecím stehně s kůží. Rybí tuk je však ušlechtilý, protože v těle plní užitečné fyziologické funkce, např. reguluje obsah krevního cholesterolu.
7. Lepší je stahovat kůži z drůbeže ještě před pečením než po něm.
Platí to právě naopak. Ponecháme-li kůži na mase a pečeme-li je s kůží, maso zůstává šťavnatější a chutnější. Po upečení můžeme kůži bez problémů odstranit a s ní i přebytečný tuk.
Nadváha je důsledkem trvalejšího přebytku dodávané energie nad množstvím energie, kterou vydáváme nebo naopak dlouhodobý nedostatek energetického příjmu. Chcete-li si váhu udržet, musíte se snažit, aby se přijatá a vydávaná energie vyrovnaly. Jestliže zákusky, svačiny a přesnídávky doplňujete do denního menu proto, abyste rozdělili denní příjem energie na větší množství dávek, pak děláte dobře. Zákusky mezi jídly pomáhají zahnat pocit hladu během dlouhých přestávek mezi jídly, který nás obvykle nutí k přejídání. Přejídání je potom skutečnou příčinou nadváhy. Vyhýbejme se však takovým „zákuskům“, které mají vysoký obsah energie a tuku, jako jsou bramborové chipsy, dorty, energetické čokoládové tyčinky atd. Podívejte se na rozdíl mezi výživovými hodnotami jednoho malého „nevinného“ balení se dvěma plněnými hořickými trubičkami a jedné müsli tyčinky:
Název výrobku | bílkoviny g/100 g | tuky g/100 g | cukry g/100 g | energie KJ/100 g |
Hořické trubičky | 9,2 | 36,2 | 47,6 | 2380 |
Müsli tyčinka | 6,7 | 8,3 | 61 | 1441 |
Vejce jsou bohatým zdrojem kvalitních a přitom levných bílkovin. Přitom nejsou tak tučná (5 g tuků, z toho 1,6 g nasycených) a energetická (75 kcal). Vadí nám v nich však cholesterol (215 mg/ks). Zdraví jedinci mohou tedy bez obav sníst 3–4 žloutky týdně. Avšak lidé, kteří trpí srdečně-cévními chorobami, by měli příjem vajec vždy konzultovat s lékařem.
10. Nadbytek energie spálím později
„Co sním dneska navíc, zítra odbourám při cvičení,“ říkáme si často. Chyba! Přejídání je třeba předcházet, a ne je „řešit“ cvičením, které následuje. Má to být právě naopak. Chceme-li zhubnout, musíme odpovídajícím způsobem jíst i cvičit. Nelze být aktivní až podle toho, kolik toho vlastně spořádáme. Nehledě na to, že čím více jsme syti, tím jsme línější.
Vezměme si třeba takovou bagetu, která obsahuje asi 250 kcal energie. Sníme-li ji celou a pak se jdeme na půl hodiny proběhnout do parku, spálíme tam nejvýše 100–150 kcal. Takhle asi příliš nezhubneme. Výdej a příjem energie totiž není v souladu, převažuje její příjem.
DOKONALÉ BŘÍŠKO